Június 8-án az ethnikivel indul az Európa-bajnokság, sokan figyelnek majd rájuk, persze sokkal inkább a házigazda lengyelek miatt, de ez nem zavarja a görögöket, bár óvatos 25 százalékos továbbjutási esélyről beszél a kapitány. Igaz, a másik három csapatnak is csak ennyit adott.

Az egyik veterán, Karagunisz optimistán várja az Eb-t, szerinte a csapat képes meglepetést okozni. Véleménye szerint a 90 perceket gond nélkül bírni fogják, így az erőnléttel nem lesz gond - a hátralévő időben a taktikát kell gyakorolniuk. "A fő célt már elértük azzal, hogy zsinórban a harmadik nemzetközi eseményre kvalifikáltuk magunkat." - nyilatkozta a csapatkapitány. Arról persze nem beszél, hogy az előző Eb és vb, nem kerül be a görög sport krónikájának aranybetűs lapjai közé, de ő is tudja, a 2004-es kiugró eredmény (Eb-győzelem) megismételhetelen lesz jó darabig.

Santos mester a szikár matematika híve, szerinte az A csoportnak nincs esélyese annak ellenére, hogy az oroszok és a csehek erős csapatot alkotnak, míg a lengyelek a hazai pálya előnyét élvezik. "Minden csapatnak 25% esélye van a továbbjutásra."

A felkészülés során a labdabirtoklás erősítése a legfontosabb feladata a görög csapatnak.. "Ez a sikeres Eb-szereplés egyik kulcsa. Annak a csapatnak van nagyobb esélye a győzelemre, amelyik az ellenfelet futásra és labdakergetésre kényszeríti." Santos nyilatkozatában dicsérte még az erős védelmet, de elismerte, hogy a támadásépítéseket gyakorolniuk kell. Erre még van vagy egy napjuk.

A görög szövetség elnöke által támogatott Santos azonban nem mindig ilyen, se hús, se hal nyilatkozatokat tesz. az őt foglalkoztató futballszövetséget simán elküldte a fenébe. Santos azért kritizálta a szervezetet, mert a hazai bajnokság nem ért véget korábban (főleg azért mert a keretbe 5 játékost hívott a görög bajnok Olimpiakoszból, 4-et a PAOK-ból, illetve 3-at a Panatinaikoszból).

Beszűkült

Megtörtént a keretszűkítés is. Két játékos maradt ki a 25-ös keretből: Panagiotisz Kone és Alekszandrosz Ciolisz (utóbbi a vb mindhárom meccsét végigjátszotta). Kone (Bologna) kirúgása nem meglepetés a Szlovénia elleni meccsen történtek miatt sem Ciolisz kihagyása azonban váratlan, ez azt jelenti, hogy Santos a fiatal (19 éves) kétszeres válogatott Kosztasz Fortuniszt (Kaiserslautern) részesíti előnyben a tapasztaltabb (31-szeres válogatott) Ciolisszal szemben.

A keret:

kapusok: Konsztantinosz Halkiasz, Alekszandrosz Corvasz, Mihail Szifakisz,

hátvédek: Vassziliosz Toroszidisz, Avram Papadopulosz, Kirjakosz Papadopulosz, Sztilianosz Malezasz, José Holebasz, Jorgosz Cavelasz, Szokratisz Papasztapulosz

középpályások: Jorgosz Karagunisz, Grigoriosz Makosz, Jannisz Maniatisz, Kosztasz Kacuranisz, Jorgosz Fotakisz, Kosztasz Fortunisz, Szotirisz Ninisz, Jannisz Fetfacidisz

csatárok: Teofanisz Gekasz, Nikosz Liberopulosz,Kosztasz Mitroglu, Dimitrisz Szalpingidisz, Jorgosz Szamarasz

komment

Címkék: lengyelország karagunisz fernando santos

süti beállítások módosítása