Mondhatunk, mi bármit a görög válogatottról, az biztos nem vagyunk autentikusak, éppen ezért megkérdeztük görög barátainkat, mit gondolnak a csapatukról. Kíváncsi mit mondott a Párizsban élő hentes vagy az athéni taxifsofőr? Kattintson! 

Görögország 2004-ben már csodát csinált, abszolút esélytelenként megnyerte a portugáliai futball-Európa-bajnokságot. A görögök (és az ethnikí blog is) nagyjából azóta is csak ezt emlegetik, bizonyítván, hogy egy virtigli futballnemzetről van szó, és senki ne gondolja, hogy ez egy kicsúszott eredmény volt. Az elmúltnyolcév kicsit mást mutatott, de az is eredmény, hogy újra vb és Eb-szereplő a csapat.

Az Athénban élő taxisofőr Aposztolisz szerint egyáltalán nem rossz a csapat. "A csoportból van esélyünk továbbjutni, és aztán az is segíthet nekünk, hogy mint nyolc évvel ezelőtt, megint mindenki alábecsüli a képességeinket." 

Aposztolisz azonban egy gyengébb pillanatában félretette a mindenek felett álló görög nemzeti büszkeségét, és az ironikus filozófikus vonalon haladva próbálta érzékeltetni a válogatott esélyeit. "2004-ben millióhoz egy volt az esélye, hogy mi nyerünk, pontosan ugyanennyi van most is. És egyébként is, ha ismeritek a görögöket tudhatnátok, kétszer  nem szoktunk a csúcsra törni. Az Eb-győzelemmel pedig már egyszer a csúcsra törtünk, most már nincs is benne semmi kihívás.

Dmitrisz már évek óta Párizsban él, persze a görög futballt most is követi, nekünk is Panathinaikosz pólóban feszítve beszélt Santos edzőről. "Nagyon jó választás, sokkal támadóbb lett a focink, mint Rehhagel alatt volt. Persze messze van még attól, amit én és a legtöbb görög is szeretne: Támadni, támadni és meghalni! Nem érdekel engem, hogy kikapunk, csak lőjjünk minél többet kapura."

Arra, hogy ki lehet az Eb görög felfedezettje, Aposztolisz és Dmitrisz is ugyanazt válaszolta: Toroszidisz és Ninisz. 

Niniszt már évek óta a görög futball ígéretének tartják, a középpályás jó játékszervező, igaz túl sok meccset még nem játszott végig a válogatottban. A szélső Toroszidisz igazi harcos, ha más nem, talán megint kiharcol egy olyan piros lapot, mint a vb-n Nigéria ellen. Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e lehetőségük megmutatni, hogy mit tudnak, jelenleg mind a két futballista sérüléssel bajlódik.

komment

Címkék: athén szurkolók taxisofőr fernando santos

süti beállítások módosítása