Détári Lajos, Esterházy Márton vagy Puskás Ferenc görögországi pályafutásáról és kalandjairól mindenki hallott már. De a magyar futball nemcsak légiósokat, görög válogatottat is adott. Az Ouzo néven is futó Nikosz Jutszosz (Jucsov Miklós) 1960-70-es évek játékosa volt. Hogyan kerül Csepel a képbe? Történetünk szempontjából pont ez a leglényegtelenebb adat...

 

Jutszosz 1941-ben a macedóniai (más forrás szerint görögországi...) Kastoriában született, a család azonban a görög polgárháború után politikai üldözöttként Magyarországra költözött. Kicsiny hazánkban Nikosz a Csepel SC-ben játszott egészen 1965-ig, amikor is leigazolta az Olimpiakosz. (a phantis wikipédiája szerint az a pletyka járta, hogy nem is volt görög, illetve azt sem tényként kezeli, hogy a Jucsov nevet használta)

Ha nem is volt görög, nem volt egyszerű visszatérni a szülőhazájába, a görög belpolitika nem változott sokat, Jucsov családját lázadónak minősítették, ezért nem fogadták tárt karokkal, mikor jelezte, görögországi görög lenne és nem magyarországi. Jucsov végül a külügyminiszter külön engedélyével térhetett haza.

juszt3.jpg

Az újságok valódi sztárként kezelték a futballistát: Pireuszba érkezett a híres magyar lövő a Csepelből - zengedezte az egyik sportlap. Akkor még volt respektje a magyar futballnak, és talán nem is Jutszosz volt a nagy vétel. Vele egyidőben szerződött le az Olimpiakoszhoz edzőként Bukovi Márton  és Lantos Mihály. Rögtön az első évükben bajnokságot nyernek (7 év után).

Az excsepeli 1965. január 10-én debütált a Panatinaikosz ellen 1-1-es döntetlennel. Néhány nappal később már góllal is bemutatkozott a szurkolóknak, a PAOK-ot 4-0-ra verte az Olympiakosz. Ekkor találkozhatott először Jutszosz a híres, hírhedt görög ultrákkal is, a PAOK-szurkolók dühükben széttörték a kapufákat. A csapatban főleg középső támadóként játszatták.. A legemlékezetesebb meccse az1966-os bajnokság zárófordulójában volt. Az Olimpiakosz és a Panatinaikosz fej-fej mellett küzdött a bajnoki címért, az utolsó fordulóig nyitott volt a bajnokság, csak egy pont volt a két csapat között. Az Olimpiakosz győzelmi kényszerben volt, de úgy nézett ki, nem bírnak el a kiesés ellen küzdő Panszeirakosszal. 1-1 volt az állás, amikor az olasz játékvezető már a szájához emelte a sípját, hogy lefújja a mérkőzést, amikor a Panszeirakosz tizenhatosa előtti kavaradodásban Jutszosz megtalálta a legjobb utat és valahogy betalált, és ezzel egy ponttal megnyerte az Olimpiakosz a bajnokságot.

juszt1.jpg

A - beszédes - Ouzo becenevű játékos közismert volt a pályán a gyors betöréseiről, a bajnokságot jelentő gólját is így szerezte, állítólag ezen a meccsen hangzott el először egy tökmagárús szájából a "törj be Gioutsos!" (έμπαινε Γιούτσο!!!!) kifejezés, ami a mai napig libabőrőssé teszi az Olimpiakosz csapat rajongóit.

Jutszosz szerette az ouzót, de állítólag minden mást is, a ragadványnevét pedig egy szurkolónak köszönheti, aki az egyik italgyártó reklámját hallva a stadion hangosbeszélőjében, azt mondta társainak, majd megkérdezzük Jutszoszt, igaz-e, ami elhangzott. Innentől pedig már az ouzóval azonosították a játékost.

Jucsov Jutszosz Nikosz Miklós 5 kupa és 5 bajnoki győzelem után a június 9-i meccsel köszönt el a szurkolóktól. Levezetésként az 1975-76-os szezont az Etnikosz Pireuszban játsza végig. Mindemellett 15-szörös görög válogatott volt, 6 gólt szerzett. A bajnokságban 102 gólt jegyeztek fel a neve mellé, technikájáról sokat elárul, hogy ebből 10-et közvetlenül szögletből csavart a kapuba.

Jutszosz futball utáni életéről keveset tudni, az biztos, hogy ő volt Puskás tolmácsa Panatinaikosznál. Rövid ideig edzősködött is az Olimpiakosznál, majd 2006-ban polgármesteri választáson is indult Faszulában.

(A gorogkaland.com alapján, többek között.)

1 komment

süti beállítások módosítása