Adtunk volna esélyt 2004-ben Görögországnak az EB cím megnyeréséhez? És most? Na ugye...8 évvel az ország vitathatalanul legnagyobb sikere után, Görögország ismét a sötét lovak közé sorolható.

 

Esélytelenség? Portugáliában 100-1-hez volt a végső győzelemre az esély - a mostani csapat pedig alig tér el az akkoritól. 

Bár a szövkap személye azóta megváltozott (Fernando Santos az új manáger), és fiatal játékosokkal frissítette a keretet, minden más maradt a régiben. A jelenlegi csapat továbbra is a rehhageli eszméken alapszik: kemény védelem, magas szintű szervezettség és végletekig begyakorolt rögzített játékhelyzetek.

10 selejtező mérkőzésen  5 bekapott  és 14 rúgott gól. Beszédes adat, főleg ha azt nézzük, hogy az utóbbi szám  (rúgott gólok) a legkevesebb, amennyivel csapat kvalifikálhatta magát a selejtezőkből – azaz a csapat ismét visszatért  a „gyilkos ösztön” taktikához.

Santos dúskál az eltöltélt és energikus védőkben: Avram Papadopulosz (aki az év játékosa Görögországban) illetve a Werder Bremen spílere Szokratisz Papasztatopulosz az elsőszámú belső védőkettős. Tartalék gyanánt pedig ott a csupán 19 éves Kirjakosz Papadopulosz (Fc Schalke). 

Bár Kirjakosz  nem szerepelt a selejtezőkör első felében, az utolsó 5 selejtező meccsből 4-en szerepelt. Labdaszerző középpályásként is bevethető, Lettország és Málta ellen fontos gólokat szerzett.

Szélső védőkben sincs hiány: Vaszilisz Toriszidisz és Jose Holebas az elsőszámú jelöltek. Mind a ketten szeretnek támadni,  gólt szerezni, illetve előkészíteni. 

Holebas , aki tavaly novemberben mutatkozott be a válogatottban, Németországban született görög apától és urugayi anyától. Rendkívül gyors és képzett játékos, mindemellett jól szerel - mind balhátvádként és baloldali középpályásként bevethető.

Cseréjük lehet Gjannisz Maniatisz (Olimpiakosz) és Giorgosz Cavellasz (Monaco).

Problémákok

Fel! Támadás. Na ez az egyik legnagyobb gond jelen pillanatban – ezt jelzi a selejtezőben szerzett gólok száma is.

Vegyük sorra a  játékosokat:

Gjorgosz Szamarasz (Celtic) gyors, de nem szerez elég gólt.

Fanisz Gekaszt szintén heveny gólimpotencia súlytja. A korábbi frankfurti és Bayer Leverkusen játékos,a 2010-es VB selejtező gólkirálya ráadásul egyre lassabbnak tűnik.

Angelosz Hariszteasz, aki  32 évesen talán utolsó virágzását élheti (és jelenleg  Panaitolikosz játékosa), sem egy megnyugtató megoldás.

A lehetséges cserék: Dimitrisz Szalpigidisz, és Szefanosz Athanasziadimisz (PAOK) illetve a Panatinaikosz támadója Lazarosz Krisztodoulopoulosz.

A középpályán egyaránt vannak jó és rossz előjelek 

A VB után a legtöbb szurkoló ágyőt intett a jól megszokott kettősnek Kacuranisznak és Karagunisznak, azonban mindketten a keretben vannak (bár Karagunisz a padot melegítve nézi Zagorakisz rekordszámú 120-as válogatottságát).

Panatinaikosz Kacuranisza a központi fogaskereke a középpályának, őt olyan védekező középpályások támogatják, mint Gjorgisz Makosz, Alexandrosz Ciolisz és Giorgosz Fotakisz.

A kreativitást Szotrisz Ninisztől várjuk, opcióként pedig ott valának a „fiatal tehetségek” (copyright by bohócliga) Gjannisz Fetfazidisz és Gjorgosz Gerorgiadisz.

Akárhogy is nézzük, a csapat szereplése az EB-n megjósolhatatlan. A selejtező-eredmények biztatók, ha az első mérkőzés a lengyelek ellen jól sikerül (lásd még 0-1), akkor ki tudja, meddig masírozhat a gárda. Azonban intő jel a 2 évvel ezelőtti VB (le)szereplés, és ha csak a csapat magját, és változatlan taktikáját nézzük, akkor sajnos a 0 pontos győzelemmentes kiesés sem kizárható.

 (Az uk.eurosport.yahoo.com nyomán)

1 komment

Címkék: gorog valogatott hariszteasz pánszláv unio

süti beállítások módosítása